Woning Fioringras

Winnaar Vredeman de Vries publieksprijs voor architectuur 2012!

Ons bureau is gevraagd voor de uitbreiding van een typische jaren zeventig woning in de wijk Aldlân te Leeuwarden. Aldlân is Fries voor “oud land”. Dit heeft nog te maken met de Middelzee, waarbij het “Aldlân” het oude land ie en “Nijlân” het na de afsluiting van de Middelzee ontstane land is.
De wijk is ontstaan in de jaren zeventig en valt onder te verdelen in Aldlân-West en -Oost. Kenmerkend voor deze lommerijke wijken zijn de waterpartijen, het vele groen en de brede asfaltstraten. Daarnaast kent deze typische jaren zeventig wijk een grote verscheidenheid aan woningen. De algemene deler van deze woningen is degelijke architectuur van de woningen die nogal ingetogen overkomt, waardoor ze al snel als gedateerd worden bestempeld.
Na ruim veertig jaar was de woning van onze opdrachtgevers dan ook aan een drastische facelift toe. Door de ligging van deze hoekwoning, gelegen aan de invalsweg van de wijk, werd de architectonische ingreep als beeldbepalend gezien. De uitdaging voor ons bureau lag dan ook in het realiseren van een uitbreiding / verbouwing, welke de contouren van de bestaande woning respecteert, maar tevens een eigen gezicht geeft aan de woning.

fioringras-2

Project
details

Gegevens
Locatie
Fioringras te Leeuwarden
Bruto vloeroppervlak
60 m2
Programma
woonkeuken, entresol/studieruimte
Start ontwerp
Januari 2010
Start bouw
Augustus 2010
Oplevering
December 2010
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Particulier
Project architect
Robert Landstra en Teunis Vonk
Project team
Douwe Geert Akkerman, Robert Landstra, Teunis Vonk
Bouwmanager
Douwe Geert Akkerman - VNL architecten
Adviseur constructie
N.v.t.
Adviseur installaties
N.v.t.
Fotografie
VNL-architecten

“Een sociale dynamische buurt”

De wens van de opdrachtgevers was om extra ruimte voor een nieuwe studeer-/werkkamer te creëren en de bestaande keuken te transformeren naar een ruime leefkeuken. Dit alles op het fundament van de bestaande aanbouw. Het voordeel van deze jaren 70 woning is, dat het fundament en de constructie vaak degelijk zijn uitgevoerd. Dit maakt het betrekkelijk eenvoudig om extra volume toe te voegen. Om dit extra volume te realiseren is de bestaande daklijn van de keuken doorgetrokken. Met deze beperkte ingreep is het volume onder het dak bijna verdubbelt en is er ruimte gecreëerd voor een

entresol welke als werkkamer dienst doet. De entresol staat in open verbinding met de leefkeuken wat het ruimtelijk effect van de ruimte versterkt. De zichtzijde (gezien vanaf de invalsweg) is, op een smalle kijkspleet na, gesloten. Aan de tuinzijde is de gevel zeer transparant, zodat er veel daglicht in de leefkeuken en werkkamer valt. De ritmiek van de bestaande gevel is hierbij gerespecteerd en doorgezet in de nieuwe tuingevel, om nieuw en oud op een natuurlijke wijze in elkaar over te laten vloeien.

Foto SONY DSC
Foto SONY DSC
Foto SONY DSC
Foto fioringras-5c

“Een bijzondere locatie”

Om de woning vanaf de invalsweg een chique, ingetogen, maar ook eigentijdse aanblik te geven is er gekozen om het nieuwe deel van de gevel uit te voeren in een afwijkend materiaal, welke qua kleurstelling toch complementair is aan het bestaande metselwerk van de woning. Er is gekozen voor de toepassing van een western red cedar “blokprofiel”, welke zich door de natuurlijke vergrijzing van het hout (na verloop van tijd) voegt naar het ietwat grauwe metselwerk van de woning. Door de diepe negge van het “blokprofiel” ontstaat er een zekere verfijndheid in het gevelbeeld, welke nog eens wordt versterkt door het ultra dunne rvs kader rond de sparing (kijkspleet) in de gevel.

Foto fioringras-6
Foto fioringras-7
Foto fioringras-8