Wonen met dementie

Aan de Beatrixlaan in Haren hebben wij voor Stichting Westerholm een luxe appartementengebouw met 37 appartementen gerealiseerd, waar 24 uur per dag en 7 dagen in de week zorg op afspraak of afroep geleverd kan worden. Het doel is om mensen op hun eigen manier oud te laten worden in een fijne en veilige omgeving zonder het stigmatiserende stempel van een zorggebouw. Hiervoor is gebruikt gemaakt van de laatste ontwikkelingen op het gebied van “Healty Ageing”.

Het leefritme, behoeften en de eigen regie van iedere bewoner staan centraal. Ondersteuning en zorg worden afgestemd op de wensen en mogelijkheden. Uitgangspunt is dat verhuizen niet nodig is bij een eventueel toenemende zorgvraag. Dit houdt in dat het mogelijk is om met dementie te blijven wonen in het eigen appartement, tussen de overige bewoners en in de vertrouwde omgeving. Het credo is “ieder mens is anders en ieder mens is uniek”. Deze vernieuwende manier van wonen en zorg verlenen is alleen mogelijk door de verschillen te zien en te accepteren en er voor elkaar te zijn.

Detail 2

Project
details

Gegevens
Locatie
Irenelaan 1 te Haren
Bruto vloeroppervlak
4218 m2
Programma
16 appartementen 50 m², 21 appartementen 80 m², gezamenlijk huiskamer, wijkhuiskamer, kantoorruimte, nieuwe hoofd entree met receptie en stilteruimte
Start ontwerp
Mei 2019
Start bouw
Mei 2021
Oplevering
Juni 2022
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Stichting Westerholm / Rikkers-Lubbers
Project architect
Teunis Vonk en Robert Landstra
Project team
Anne de Groot, Douwe Geert Akkerman, Teunis Vonk, Robert Landstra
Bouwmanager
BCN Groep
Adviseur constructie
Goudstikker de Vries
Adviseur installaties
ABT Wassenaar / VM Consultancy / Noorman bouw- en milieu advies
Fotografie
Gerard van Beek fotografie

"de architectuur bestaat uit een lijnenspel van horizontale en verticale banden"

De uitbreiding van Westerholm is evenwijdig geplaatst aan de bestaande volumes en is primair vormgegeven als onderdeel van het naoorlogse ensemble Westerholm. De hoofdvorm van de nieuwe vleugel is helder en laat zich lezen als één strak rechthoekig volume met een insnede aan de Beatrixlaan. Deze insnede bestaat uit een glazen gevel die t.o.v. de rooilijn verdiept is aangebracht en het hart van het gebouw van daglicht voorziet. De gevels zijn hoofdzakelijk open en uitnodigend vormgegeven en hebben een alzijdig karakter. De architectuur bestaat uit een lijnenspel van horizontale en verticale banden die een raster vormen. Dit raster verwijst naar de architectuur van het bestaande Westerholm. In tegenstelling tot het witte raster van het bestaande hoofdgebouw, is er bij de nieuwbouw gekozen voor lichtgeel genuanceerd metselwerk, wat aansluit bij de twee- onder één kap woningen aan de Beatrixlaan. De invullingen van het raster bestaan uit glazen puien met een driedeling, die gecombineerd zijn met dichte vlakken van lamellenroosters. De appartementen op de verdiepingen hebben een uitkragend gemetseld balkon met een transparante balustrade die opgaat in het raster. De kopgevel aan de Wilhelminalaan heeft een meer gesloten karakter, maar hier is het raster te herkennen door terugspringende vakken in het metselwerk.

Foto Entree 1
Foto Zijgevel
Foto Drone
Foto Hoofdfoto

"ook is er veel aandacht geweest voor het (behoud van) groen"

De verbinding tussen het bestaande hoofdgebouw en de nieuwbouw heeft een eigen gezicht, maar ook hier komt het raster terug en bemiddelt zo tussen bestaand en nieuw. In deze verbindingen zijn twee huiskamers gerealiseerd namelijk: een gezamenlijke huiskamer t.b.v. de appartementen en een huiskamer t.b.v. de wijk. Daarnaast dient deze verbinding als nieuwe hoofdentree voor het gehele Westerholm. De architectuur van dit gedeelte van de uitbreiding bestaat uit een raster van houten spanten met glazen gevels. Hierdoor ontstaat een open en transparant geheel waardoor de diverse buitenruimten visueel met elkaar worden verbonden. De houten spanten worden doorgezet in een pergola waar tussen de zonneschermen voor de huiskamers zijn gemonteerd. Doordat de appartementen op de verdiepingen zicht hebben op het lager gelegen dak, is deze als een vijfde gevel beschouwd en voorzien van een Sedum bedekking.

De hoofddraagconstructie en de gevel is dusdanig van opzet dat de verhouding tussen het aantal kleine en grote appartementen in de toekomst straffeloos kan worden gewijzigd. Daarnaast is het gebouw gasloos is en voldoet het aan de BENG-norm. Elk appartement krijgt een eigen warmtepomp waardoor er geen grote installaties op het dak noodzakelijk zijn. De zonnepanelen en afvoeren zijn uit het zicht geplaatst.

Ook is er veel aandacht geweest voor het (behoud van) groen. Het terrein is ontworpen als een open groene omgeving met kleurrijke beplanting, waar net als bij de huiskamer, de ontmoeting met de wijk wordt gestimuleerd.

Foto Detail
Foto Snede
Foto Binnen