Villa Tabaksteeg

Tabaksteeg, een eeuwenoude naam voor een nieuwe wijk aan de rand van Leusden, tussen Amersfoort en Utrecht. Waar vroeger tabak werd geteeld is nu een prachtige plek ontwikkeld om te wonen en te leven. De wijk Tabaksteeg bestaat uit vier deelgebieden met ieder hun eigen naam. De tuinen, De Kreek, Het Centrum en de De Landerijen.
Ons bureau is gevraagd om aan de rand van het deelgebied De Landerijen een villa te ontwerpen met een statige en eigentijdse uitstraling. Heet beeldkwaliteitsplan voor dit deelgebied schreef een jaren ’30 stijl voor. Het thema jaren ’30 heeft ons bureau verwerkt door het toepassen van grote gootoverstekken, verschillende gemetselde bloembakken en een sterk horizontale werking van het metselwerk. Hierbij dekken de licht hellende daken met grote overstekken de verschillende volumes af en lijken de daken te rusten op de grote raampartijen. Met deze architectonische opzet wordt een zo open mogelijke sfeer gecreëerd. Ook de overstekken dragen bij aan de fraaie horizontale belijning van de villa, welke op één plek onderbroken wordt door een verticale massieve schoorsteen. In deze schoorsteen zijn zowel de openhaard van de woonkamer, als de buitenhaard van het overdekte terras opgenomen. Het samenspel tussen de horizontale en verticale elementen zorgt voor een rustig en evenwichtig beeld van het geheel.
De toepassing van moderne vlakke pannen, ranke aluminium kozijnen met structurele glazen hoeken en de kleurstelling geven het geheel het gewenste eigentijdse karakter. De schitterende ligging en openheid van de villa zorgen voor spannende contrasten, waarbij sfeer en identiteit een belangrijke rol spelen en de relatie tussen binnen en buiten volledig is afgestemd op de groene omgeving.
De villa heeft een duidelijk individueel, maar tegelijkertijd dienstbaar karakter

verkleind-1

Project
details

Gegevens
Locatie
Jan Wagenaarlaan te Leusden
Bruto vloeroppervlak
330 m2
Programma
Villa
Start ontwerp
Maart 2011
Start bouw
Juni 2013
Oplevering
Februari 2014
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Fam. de Graaff
Project architect
Teunis Vonk en Robert Landstra
Project team
Douwe Geert Akkerman, Teunis Vonk, Robert Landstra
Bouwmanager
Roy de Graaff - Surventis
Adviseur constructie
Jansen Wesselink - Drachten
Adviseur installaties
N.v.t.
Fotografie
Gerard van Beek fotografie

“spannende contrasten, waarbij sfeer en identiteit een belangrijke rol spelen”

Door de beperkte hoogte oogt de woning niet overdreven grootschalig. Dit hebben we weten te bereiken door een deel van het programma in de kelder van de woning te realiseren. Deze kelder biedt naast een technische ruimte, bijkeuken, archief,bergruimte, filmkamer, werkkamer en een logeerkamer, tevens ruimte aan drie auto’s.
Doordat de volledige woning is onderkelderd, is de begane grond vloer zo’n 60 cm verheven boven het maaiveld. Hierdoor ontstaat er, zowel vanuit de leefkeuken, de woonkamer als vanaf de buitenterrassen, een prachtig uitzicht over de naastgelegen landerijen. Om deze beleving in de woonkamer optimaal te benutten / te versterken, is hier en kamerbreed glazen venster in de gevel opgenomen.

Vanuit de woonkamer zijn meerdere terrassen te bereiken, welke deels onder het dakoverstek zijn gelegen. Op de begane grond bevindt zich naast de woonruimte tevens een ruime kantoorruimte inclusief pantry en garderobe. Deze kantoorruimte is zowel intern te bereiken, als via een separate entree welke aan de straatzijde is gesitueerd.
Op de verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers, een grote inloopkast, badkamer en afzonderlijk toilet. In het hart van de villa bevindt zich het trappenhuis welke de verschillende woonlagen met elkaar verbindt. Door het trapgat en hal te verruimen ontstaat een vide die er voor zorgt dat het daglicht alle woonlagen bereikt.

Foto verkleind-7
Foto 1568819448_verkleind-9
Foto verkleind-5
Foto 1568819456_verkleind-6

“niet alleen uitermate duurzaam, maar ook levensloopbestendig”

Dankzij de toegepaste domotica kunnen alle systemen en installaties bediend worden. Via centrale touchscreens en afzonderlijke bedieningselementen in de ruimten of via mobiele apparaten kunnen alle systemen in het huis op afstand bediend worden. De villa is voorzien van een monovalente warmtepomp opstelling gecombineerd met verticale individuele gesloten bodemwarmtewisselaars en is voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. De verse buitenlucht wordt betrokken via zelfregelende roosters die boven de ramen, achterbouwkundig zijn uitgevoerd. De duurzame warmte via vloerverwarming zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de winter en koeling in de zomer en is in elke kamer afzonderlijk te reguleren. De villa is niet alleen uitermate duurzaam, maar ook levensloopbestendig waarbij inwonende verzorging op termijn mogelijk is.

Foto 1631607102_gvbf-vnl-wle-007
Foto verkleind-4
Foto verkleind-2