Villa Seinpôlle

Ons bureau is gevraagd om op een van de mooiste kavels van Grou vervangende nieuwbouw te plegen. Deze royale kavel, gelegen op het Eiland van waterpark Yn e Lijte, grenst met twee zijden aan open vaarwater. Vanaf deze plek heeft men vrij uitzicht op het oude centrum van Grou met de karakteristieke Sint Piterkerk.

Oorspronkelijk stond hier een oude hooischuur opgetrokken uit geteerd hout, maar deze is later vervangen door een twee laagse woning. Deze toch enigszins kenmerkende woning bestond uit een plint van Friese geeltjes en een opbouw van zwart hout. Deze opbouw was een knipoog naar  de oude hooischuur. Aan de voorzijde van de woning bevond zich een serre welke door de jaren heen volledig was verzakt ten opzichte van de woning.

Hoewel onze opdrachtgever erg gecharmeerd was van de woning, bleken de wensen niet binnen de kaders van het bestaande pand te realiseren. Derhalve is na grondig onderzoek uiteindelijk besloten om het bestaande pand te slopen en er een nieuwe woning, met respect voor de historie en de omgeving voor terug te bouwen.

2

Project
details

Gegevens
Locatie
Grou
Bruto vloeroppervlak
220 m2
Programma
woonkamer, keuken met eethoek, patio, hoofd slaapkamer met badkamer; 2 slaapkamers met eigen badkamer, toiletruimte, bijkeuken.
Start ontwerp
oktober 2018
Start bouw
december 2019
Oplevering
juli 2020
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Fam. Leijten
Project architect
Teunis Vonk en Robert Landstra
Project team
Douwe Geert Akkerman, Anne de Groot, Teunis Vonk, Robert Landstra
Bouwmanager
n.v.t.
Adviseur constructie
Van der Veen Ingenieursbureau, Grou
Adviseur installaties
Projoule, Koudum
Fotografie
Gerard van Beek fotografie

“Contact en beleving met het water”

Wat de nieuwe woning betreft had de opdrachtgever uitgesproken wensen. De woning moest enerzijds transparant zijn om het prachtige zicht op het oude centrum van Grou te beleven en het contact met en de beleving van, het water ten volle te kunnen benutten. Anderzijds moest de woning ook gesloten zijn, om voldoende privacy te bieden, zonder dat deruimten donker en somber aan zouden voelen. Wat de buitenruimte betrof moesten er beschutte windluwe plekken komen waar de kwaliteiten, zoals hierboven omschreven, ook buiten ten volle beleefd kunnen worden.

De nieuwe woning is een moderne interpretatie geworden van de voormalige woning. Het nieuwe hoofdvolume bestaat namelijk uit een geel/wit genuanceerde gemetselde onderlaag met daarboven een modern volume van houten latten die van elkaar gescheiden zijn door een glasstrook.

Net als de serre bij de voormalige woning, heeft ook de nieuwe woning aan de waterzijde een één-laags volume gekregen met veel glas. Dit volume vormt een overloop van de meer private ruimtes die zich deels onder het houten volume bevinden, naar de meer algemene ruimtes, zoals de keuken met eethoek en de woonkamer. Deze algemene ruimten zijn van elkaar gescheiden door een inpandige buitenruimte, welke zich binnen het kader van de uitbouw bevindt. Alle wanden zijn hier van glas waardoor er visueel contact is tussen de eetruimte, woonkamer en inpandige buitenruimte en tevens het uitzicht op Grou en het vaarwater vanuit de leefruimten volledig te ervaren is. De gewenste privacy en zonwering is door middel van verschuifbare schermen gedurende de dag te doseren.

Foto 1631280164_3
Foto 1631280168_6
Foto 1631280174_5
Foto 1631283839_4

“De woning biedt privacy vanaf de straat en veel transparantie en openheid naar het achterliggende water”

Vanwege de discrepantie in de uitvraag, heeft de woning duidelijk twee gezichten gekregen. Zo zijn de gevels aan de waterzijde zeer open van karakter terwijl deze aan de straatzijde juist uiterst gesloten lijken. Aan deze straatzijde accentueert de stilistische sprong in de gevel de entree. Het houten volume hangt hier over en zorgt voor beschutting en een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten.

Om het gesloten karakter aan de straatzijde te vergroten zijn de ramen in de bovenbouw achter de houten latten van de gevelbekleding weggewerkt. Hierdoor zijn ze overdag nauwelijks te ervaren, maar zorgen ’s avonds voor een verrassend element wanneer het diffuse schijnsel achter de houten latten vandaan komt.

De beleving van het contrast tussen de geslotenheid enerzijds en de transparantie anderzijds, kan bijna niet groter wanneer men de woning vanaf deze gesloten zijde betreed en vervolgens wordt geconfronteerd met het panoramische zicht op het water en op het oude Grou.

Op de verdieping zorgt een snede in het houten volume er voor, dat men vanuit de slaapkamers ook kan genieten van dit panoramisch uitzicht. Deze snede vormt aan de waterzijde een inpandig balkon over de volledige breedte van de gevel en zorgt tevens voor de nodige beschutting.

Foto 1631280182_7
Foto 1631283854_8
Foto 1631546303_9
Foto 1631546354_10