Het Theehuis

Wie kent Het Theehuis in Grou niet? Het was van oudsher al een begrip onder de watersporters door de unieke ligging aan het Pikmeer in Grou en een populaire horecagelegenheid voor de omgeving en de Grousters zelf. De allesverwoestende brand op zondagochtend 26 februari 2017 haalde het landelijke nieuws en hierdoor heeft de rest van Nederland ook kennis kunnen maken met Het Theehuis.
De eigenaar van het Theehuis liet al snel weten dat hij zo snel mogelijk een nieuw Theehuis zou laten realiseren, welke de gloriedagen van weleer moest doen herleven. Ons bureau werd ingeschakeld om dit op zeer korte termijn te realiseren.
Er is voor de nieuwbouw gezocht naar een subtiele mix tussen eigentijdse vormgeving en karakteristieken uit het verleden. Inmiddels is het nieuwe Theehuis mooier en sterker, binnen de oorspronkelijke contouren, uit de as herrezen. er is op een slimme manier extra ruimte gevonden voor een volwaardige verdieping, waardoor niet alleen de zaak groter is geworden, maar ook de terrasruimte is toegenomen.

1631603015_theehuis-6-detail-

Project
details

Gegevens
Locatie
Grou
Bruto vloeroppervlak
280 m2
Programma
Horeca + appartement
Start ontwerp
Maart 2017
Start bouw
Juli 2017
Oplevering
Juni 2018
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Fam. Osinga
Project architect
Robert Landstra en Teunis Vonk (interieur door Vorm Martini)
Project team
Douwe Geert Akkerman, Robert Landstra, Teunis Vonk
Bouwmanager
N.v.t.
Adviseur constructie
Van der Veen ingenieursbureau - Grou
Adviseur installaties
Projoule - Koudum
Fotografie
Vorm Martini

“Grou heeft haar gezicht behouden”

Grou heeft haar gezicht behouden, maar afgezien van het kenmerkende rieten dak ziet het gloednieuwe pand er heel anders uit dan het oude Theeuis. Het gebouw heeft een eigentijds en robuust karakter gekregendoor de toepassing van zink, eikenhout en veel glas. De grote raampartijen en nieuwe zichtlijnen bieden een spectaculair uitzicht over, onder andere het Pikmeer en vergoten de ervaring met het buitenleven.

Hoewel het Theehuis een geheel nieuwe look en feel heeft gekregen, is de vertrouwde, gemoedelijke, huiselijke en gastvrije sfeer in stand gebleven. Het eindresultaat is een indrukwekkend Paviljoen, dat een subtiele mix is tussen moderne vormgeveing en de karakteristieke watersport van weleer.

Foto 1563194747_theehuis-3
Foto 1563194753_theehuis-7
Foto 1563194759_theehuis-6
Foto 1569321671_gvbf-theehuis-3

“Het is een Phoenix, die herrijst uit de as”

Wethouder Henk Deinum heeft, ruim 15 maanden na de brand, het nieuwe Theehuis geopend. “Het is een Phoenix, die herrijst uit de as”, aldus Deinum plechtig. “Het Theehuis is een van de drie iconen van Grou, naast de Sint Piterkerk en de gebroeders Halbertsma!” De Wethouder complimenteerde ons bureau met het resultaat en vond dat wij er in geslaagd waren “de ziel van het oude Theehuis over te brengen naar het nieuwe”.

Een mooi compliment, waar wij ontzettend trots op zijn!

Foto 1563194771_theehuis-9
Foto gvbf-theehuis-1
Foto 1631602904_theehuis-8