Boerderij woning

Boer Brunia is een begrip in Friesland en ver daarbuiten, op het gebied van biologisch dynamische landbouw. Het boerenbedrijf is gehuisvest in Flansum, een klein plaatsje bestaande uit vijf boerderijen. Boer Brunia is hier opgegroeid en volgde zijn ouders op. Bij de oorspronkelijke stelpboerderij bevonden de woon- en werkruimtes zich onder één dak. Rond 1930 is er een kleine aanbouw ten behoeve van een keuken gerealiseerd die haaks op de boerderij staat. Vervolgens is er in de jaren ‘60 een woonhuis tegen deze aanbouw gerealiseerd waardoor er een vreemdsoortige kop-hals-romp geheel is ontstaan waarbij de kop en de hals haaks op de romp zijn gesitueerd. Door de jaren heen is dit gedateerde woonhuisgedeelte enigszins verzakt waarna de familie Brunia besloten heeft om de kop en de hals te verwijderen en hier een nieuwe woning voor terug te bouwen.

De familie Brunia had een duidelijke wens met betrekking tot de nieuwbouw. Vanuit de hals, waar sinds zijn jeugd de keuken en eettafel stond, waren er ramen met zichtlijnen naar de omliggende landerijen en onder andere de toegangsweg. De keuken was van oudsher een strategische plek tussen boerderijschuur en het woonhuis waar het leven zich ook voornamelijk afspeelde. Dit belangrijke aspect moest terug komen in de nieuwbouw en waar mogelijk zelfs versterkt worden. Het contact met de omringende landerijen diende zoveel mogelijk tot uitdrukking te komen in het nieuwe ontwerp.

gvbf-vnl-bfl-010-verkleind

Project
details

Gegevens
Locatie
Flanssum
Bruto vloeroppervlak
Vervangende nieuwbouw 160m²; Verbouw schuur: 215 m2
Programma
Vervangende nieuwbouw: woonkamer, leef keuken, slaapkamer ouders met badkamer; Verbouw schuur: slaapkamers kinderen + badkamer, ontvangstruimte, toiletruimte, bijkeuken.
Start ontwerp
Oktober 2017
Start bouw
Juni 2019
Oplevering
juni 2020
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Fam. Brunia
Project architect
Teunis Vonk en Robert Landstra
Project team
Douwe Geert Akkerman, Teunis Vonk, Robert Landstra
Bouwmanager
N.v.t.
Adviseur constructie
Van der Veen Ingenieursbureau, Grou
Adviseur installaties
Projoule, Koudum
Fotografie
Gerard van Beek fotografie

“De kap lijkt te zweven in de lucht”

De nieuwe woning is op dezelfde wijze geplaatst als de voormalige kop en hals maar dan in de vorm van een éénduidige kap die, door de glazen buitenwanden, lijkt te zweven in de lucht. De glazen buitenwanden halen het omringende landschap zoveel mogelijk naar binnen zodat de elementen van de natuur vanuit de woning bijna voelbaar zijn. Een lichtstrook deelt de gehele kap op en versterkt dit effect.

De kap wordt gedragen door eiken houten “bynten” die verwijzen naar het oorspronkelijke “byntwerk” van de boerderij. Het nieuwe gedeelte herbergt de woonkamer, de leefkeuken en een hoofdslaapkamer met badkamer op de verdieping. De oorspronkelijke boerderij huisvest een grote bijkeuken, de entree en een techniekruimte. De verdieping huisvest vijf kinderslaapkamers, een badkamer en een kantoorruimte.

Foto 1605531991_gvbf-vnl-bfl-027-verkleind
Foto gvbf-vnl-bfl-014-verkleind
Foto gvbf-vnl-bfl-004-verkleind
Foto gvbf-vnl-bfl-006-verkleind

“De leefkeuken is het kloppende hart van het huis”

De gehele benedenverdieping is één ruimte met rondom zicht naar buiten waarbij de zitkamer en de leefkeuken door een kastenwand van elkaar worden gescheiden. De leefkeuken is min of meer op dezelfde positie gebleven als voorheen, namelijk tussen de boerderijschuur en de zitkamer. Deze strategische plek heeft niet alleen de herkenbare zichtlijnen naar het omringende landschap maar vanaf hier kan ook de boerderijschuur in worden gekeken. De gehele hoogte van de woning is hier zichtbaar door het toepassen van een vide met een bovenliggende lichtstrook. Naast het vele daglicht maakt dit tevens een zichtlijn naar de (sterren)hemel mogelijk. De vide vormt de scheiding tussen de hoofdslaapkamer en de kinderslaapkamers, die zich in de oorspronkelijke boerderij bevinden. Door een loopbrug worden deze twee werelden met elkaar verbonden. De trap bevindt zich hier ook waardoor alle logistieke stromen via de leefkeuken verlopen. De beleving van de elementen en het één zijn met de natuur komt in deze woning optimaal tot stand.

Foto gvbf-vnl-bfl-030-verkleind
Foto gvbf-vnl-bfl-021-verkleind
Foto 1605532351_gvbf-vnl-bfl-018-verkleind
Foto gvbf-vnl-bfl-045-verkleind