Albertine Agnesstraat

Winnaar Vredeman de Vries publieksprijs voor architectuur 2014!

In het kader van revitalisatie en krimp zijn in het zuidoostelijke kwartier van het Friese dorp Sint Annaparochie, door ons bureau, twaalf gedateerde jaren zestig (doorzon)woningen vervangen door tien eigentijdse levensloopbestendige woningen. De bestaande woningen uit de jaren 60, gebaseerd op het toenmalig modernisme en uitgevoerd in een vorm van systeembouw met puien van hout en glas, waren sleets en niet meer van deze tijd. Door de matige bouw was renoveren geen optie. de wijk zelf, die ook uit de jaren 60 stamt, is echter mooi van opzet en met veel groen aangelegd. Dit groene karakter is behouden door de tien nieuwe woningen ongeveer in dezelfde positie te plaatsen. Daardoor is er aan de voorzijde ruimte behouden voor gazons omzoomd door ligusterhagen en levert de nieuwe inpassing een eenduidig beeld op met de overige (bestaande) bebouwing van de straat.
De tien door ons bureau gerealiseerde levensloopbestendige sociale huurwoningen vallen binnen de huursubsidie grens. De plattegrond van een levensloopbestendige woning kenmerkt zich in het algemeen door haar gelijkvloerse oriëntatie en zou in principe uit één bouwlaag kunnen bestaan. Vanwege de stedenbouwkundige maat en schaal van de Albertine Agnesstraat is er echter bewust gekozen om de logeer- / hobbykamer op de verdieping te plaatsen.

SONY DSC

Project
details

Gegevens
Locatie
Albertine Agnesstraat te Sint Annaparochie
Bruto vloeroppervlak
per woning 120 m2
Programma
Levensloopbestendige woningen
Start ontwerp
Juli 2010
Start bouw
November 2011
Oplevering
Juni 2012
Ontwerpteam
Opdrachtgever
Wonen Noordwest Friesland
Project architect
Teunis Vonk en Robert Landstra
Project team
Douwe Geert Akkerman, Teunis Vonk, Robert Landstra
Bouwmanager
Jan Boelens - Wonen Noordwest Friesland
Adviseur constructie
Pieters Bouwtechniek
Adviseur installaties
Projoule - Koudum
Fotografie
Jacomien Boonstra

“detail, reliëf en variatie uit de jaren dertig architectuur”

De woningen zijn opgetrokken uit gemêleerde donkerrode baksteen en hebben een kubistische verschijningsvorm. Door de onderlinge verschuivingen van de kubistische woningen is een levendige compositie bereikt. Het verdiepingsblok schiet iets naar voren en rust op een betonnen latei die over het erkervenster van de woonkamer is doorgetrokken. Onder de latei is de ingangspartij juist verdiept geplaatst. In het ontwerp is detail, reliëf en variatie uit de jaren dertig architectuur geïntroduceerd, welke samen met de kubistische architectuur zorgen voor een gevarieerd beeld met een herkenbare,

eigentijdse en chique uitstraling in het bestaande monotone straatbeeld. Aan de voorzijde ligt de zitkamer; aan de achterzijde de eethoek met open keuken. Een ingebouwde gesloten berging zorgt voor enige afscheiding van deze ruimten. Aan de zijkant bevindt zich de iets uitgebouwde hoofdslaapkamer aan de rustige achterzijde. Daarvoor is de badkamer en aan de voorzijde de entree met hal en de trap naar boven. De kamer op de verdieping dient als tweede slaapkamer of als hobbyruimte.

Foto 1563203012_albertina-agnesstraat-8
Foto 1563203019_albertina-agnesstraat-14
Foto 1563203025_albertina-agnesstraat-7
Foto 1563203029_albertina-agnesstraat-10

“De woningen zijn uitbreidbaar door middel van verschillende modules"

De woningen zijn in de toekomst uitbreidbaar door middel van verschillende modules die op de verdieping geplaatst kunnen worden. Zo kan er een gevarieerd straatbeeld ontstaan met een mix van senioren-, starters- en gezinswoningen. Organisatorisch en constructief is hier op voorhand al rekening mee gehouden.
De zonering voor deze eventuele uitbreiding is zo gekozen dat de kwaliteit van het evenwichtig ontworpen straatbeeld ook in de toekomst gegarandeerd blijft. De Albertine Agnesstraat heeft door deze ingreep een deftige metamorfose ondergaan.

Foto 1563203036_albertina-agnesstraat-1b
Foto 1563203042_albertina-agnesstraat-2
Foto 1631606611_albertina-agnesstraat-5