Fioringras

House extension Fioringras at Leeuwarden
In the Leeuwarden district Aldlân there are different housing types build in the seventies, including this house. The location of this corner house, situated on the main through road of the neighbourhood, will determine the new extension image. The challenge was to design an extension that respects the lines of the existing building and wood minimize the loss of garden space. The requirements were a new study / library and a spacious dining area with sliding doors to the terrace. The existing roofline of the kitchen is enlarged and put in a different material in the form of wooden slats. This intervention has created a space for a mezzanine which serves as an study. The mezzanine is open to the kitchen / dining room which enhances the spatial effect. The façade which is visible from the through road is almost closed and contains only a narrow viewing slit. The garden façade is very transparent so much daylight falls into the kitchen / dining room and the study. The rhythm of the existing facade is also put in the garden façade so new and old flow in a natural way into each other.
Fioringras