De Blei 1

House extension De Blei 1 at Grou
VNL architects made a design for the extension of a detached corner house built in 2006 at De Blei in Grou. The street is located in an expansion plan which has been developed in phases between 2003 and 2006. The wish of the client was to increase their existing kitchen to a large dining room / kitchen and create an extra bedroom on the first floor.
Because the property is still relatively young and the materials used were still available, we deliberatly chose to continue the existing style and use the existing materials for the extension of the house. This meant that the entire wooden rear facade of the house was moved backwards over 3.5 metres, after which the roof was extended and supplemented by the existing type roof tiles. As a result of this intervention a new daylight provision had to be made, because the bedroom that previously lay to the rear facade now lay internal. Simply adding an extra roof window, in addition to the existing roof window, would disrupt ratio with the façade on the ground floor. Therfore we decided to design a dormer window, which provides daylight for both the bathroom and the bedroom and also increases the useful surface of both rooms. The dormer window has been given a contemporary look by the application of zinc, which together with the careful positioning has led to a clear configuration within the composition of the facade and surface of the roof.
Despite multiple interventions, the extension is characterized by a modest character.
De Blei 1