Fioringras te Leeuwarden
Prijswinnaar Vredeman de Vries publieksprijs 2012!

In de wijk Aldl‚n te Leeuwarden staan verschillende woningtypen uit de jaren 70, waaronder deze woning. Door de ligging van deze hoekwoning, gesitueerd aan de hoofdader van de wijk, zal de nieuwe aanbouw beeld bepalend zijn. De opgave was om een uitbreiding te realiseren die de lijnen van de bestaande woning respecteert en zo weinig mogelijk ruimte van de tuin in beslag zou nemen. Het programma bestaat uit een nieuwe studeer-/werkkamer en een royale eethoek met schuifdeuren naar het terras. De bestaande daklijn van de keuken is doorgezet en in een afwijkend materiaal, in de vorm van houten latten, is de gevel als een schijf vergroot. Door deze ingreep is er ruimte gecreŽerd voor een entresol welke als werkkamer dienst doet. De entresol staat in open verbinding met de leefkeuken wat het ruimtelijk effect versterkt. De zichtzijde is, op een smalle kijkspleet na, gesloten. Aan de tuinzijde is de gevel zeer transparant zodat er veel licht in de leefkeuken en werkkamer valt. De ritmiek van de bestaande gevel is doorgezet in deze tuingevel om nieuw en oud op een natuurlijke wijze in elkaar over te laten vloeien.
Fioringras