De Blei 1

Uitbreiding woning De Blei 1 te Grou
VNL architecten heeft een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van een vrijstaande hoekwoning uit 2006 aan de Blei te Grou. De straat is gelegen in een uitbreidingsplan welke gefaseerd is ontwikkeld tussen 2003 en 2006. De wens van de opdrachtgever was om hun bestaande keuken te vergroten tot een riante woonkeuken en een extra slaapkamer op de verdieping te realiseren.
Doordat de woning nog relatief jong was en de gebruikte materialen nog steeds voorradig waren is er bewust gekozen om voor de uitbreiding van de woning de bestaande stijl en het materiaalgebruik door te zetten. Dit hield in dat de houten achtergevel in zijn geheel over 3,5 meter naar achteren is verplaatst, waarna het dak is verlengd en aangevuld met de bestaande type pannen. De slaapkamer die voorheen aan de achtergevel lag, kwam door deze ingreep intern te liggen en hiervoor moest een nieuwe daglicht voorziening worden getroffen. Het toevoegen van een extra dakvenster, naast het bestaande dakvenster van de badkamer, zou een onevenwichtig beeld opleveren met de gevel op de begane grond. Derhalve is er gekozen om een dakkapel aan te brengen, welke voorziet in het daglicht van zowel de badkamer als de slaapkamer en tevens het nuttig oppervlak van beide ruimten vergroot. De dakkapel heeft een eigentijdse uitstraling gekregen door de toepassing van zink, wat samen met de zorgvuldige positionering heeft geleid tot een eenduidig beeld binnen de compositie en de kleurstelling van de buitengevel en het dakvlak.
Ondanks dat er meerdere ingrepen zijn gedaan, heeft de uitbreiding een ingetogen karakter.
De Blei 1